Huib D. Minderhoud

Oprichter SDK

 

 

HUIB D. MINDERHOUD • ERELID

 

Huib Minderhoud is de oprichter van de Sociëteit Drentse Kunstenaars. Na de teloorgang van de Drentse Schrieverskring nam hij het initiatief voor deze bijeenkomsten met een breder artistiek perspectief.

 

De belangrijkste doelstelling van de Sociëteit Drentse Kunstenaars is door Huib omschreven als: een ontmoetingsplaats om in een amicale sfeer ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. De belangrijkste eigenschap om lid te kunnen zijn vindt hij: bevlogenheid.

 

Samen met Ineke Bellinga en Irene Schimandl heeft Huib de eerste zes jaren "de soos" op gang gebracht en vorm gegeven. Nadat hij te kennen had gegeven het wel genoeg te vinden en graag zijn taak aan anderen over te dragen, is hij vanaf 1999 meer op de achtergrond gebleven. Toen hij aangaf zijn aandacht anders te willen verdelen, is Huib door de in de bijeenkomst van 19 maart 2003 aanwezige leden unaniem benoemd tot Erelid voor het leven en is hem enige tijd daarna een Oorkonde uitgereikt.

 

Huib D. Minderhoud heeft veel boeken en artikelen geschreven, met name over historische en culturele onderwerpen. Tot zijn oeuvre behoort echter ook een misdaadroman. Heel bekend zijn zijn Mo(nu)mentjes, artikelen over Drentse wetenswaardigheden en locaties met een verhaal, waarvan er een aantal zijn gebundeld tot een reeks mooie, interessante boeken met foto's van Gerrit Boer.

Het is nog mooier om Huib zelf de verhalen te horen vertellen: daarin is hij een meester.

 

(door Gauke Zijlstra, coördinator SDK van sept. 1999 tot sept. 2004)

 

 

Op 16 mei 2007, zijn 75ste verjaardag, werd Huib een fansite aangeboden door een delegatie in een originele Dodge van de Canadese bevrijders.